beroep in de klas

online gastlessen

Hoe mooi is het als jongeren meerdere bedrijven kunnen bezoeken vóórdat ze een mbo-opleiding kiezen?

Samen met hoofdmeester Jochem Uytdehaage (Olympisch Kampioen schaatsen) van OnlineGastles organiseerden wij op 19 en 26 januari 2023 twee unieke live online gastlessen bij gerenommeerde technische bedrijven in de regio. Deze bedrijven openden virtueel hun deuren om te laten zien hoe mooi (en leuk!) werken in de techniek is. Jochem ging vanuit de studio een half uur in gesprek met een medewerker van het bedrijf. Deze twee online bezoeken kun je hieronder terugkijken. Momenteel zijn we bezig met het organiseren van nieuwe gaslessen. 

technische opleidingen en beroepsrichtingen

Onze opleidingen zijn onder te verdelen in grofweg vier beroepsrichtingen: Metaaltechniek (constructie-, plaatwerk- en lastechniek), Precisietechniek (verspanen), Mechatronica en Service & Onderhoud (S&O). Omdat wij een aantal grote superjachtbouwers onder onze leerbedrijven hebben, met een voor jongeren zeer tot de verbeelding sprekend product, nemen wij de speciale beroepsrichting Superjachtbouw (vanaf september 2023) ook op in de gastlessen.

Voor wie zijn deze gastlessen interessant?

De gastlessen zijn met name bedoeld voor derde- en vierdejaars leerlingen van vmbo-scholen die binnenkort een vervolgopleiding gaan kiezen. Uiteraard zijn ook andere geïnteresseerden voor een opleiding in de techniek van harte uitgenodigd om mee te kijken. Hoe eerder jongeren een idee hebben van wat er allemaal mogelijk is qua opleidingen, functies en (leer)bedrijven, hoe gerichter ze hun vervolgopleiding kiezen en hoe hoger het slagingspercentage aan het einde van die vervolgopleiding is. 

Wat kost me dit?

Per les slechts een half uur van je tijd! Deze online gastlessen worden georganiseerd en gefinancierd door Metalent en Sterk Techniekonderwijs (STO) ter promotie van de metaalsector. Ze vallen onder het kopje Loopbaanoriëntatie en –begeleiding (LOB), de begeleiding en activiteiten waarmee uw school jongeren ondersteunt bij het maken van loopbaankeuzes.

hoe kan ik een nieuwe les meekijken?

Meld je aan via de link. Na aanmelding ontvang je van Online Gastles een link naar YouTube. Met de link kun je kijken, luisteren en ook live vragen stellen. Meedoen is makkelijk, het installeren van programma’s is niet nodig. Deelnemen en vragen stellen kan anoniem, je komt nooit in beeld.

Lukt het je niet om er live bij te zijn? Geen probleem, de links werken later óók als terugkijk-link, dus meld je ook in dat geval gewoon aan.

... en eerdere lessen terugkijken?

Les 1: Precisietechniek

In deze les gaat hoofdmeester Jochem in gesprek met een expert van het bedrijf Boers & Co over precisietechniek. Wat is precisietechniek (ook wel: verspanen) eigenlijk en wat kun je ermee maken? 

Welke opleidingen moet je volgen om in de precisietechniek te werken? Deze vragen én meer zullen beantwoord worden.

Les 2: Superjachtbouw
In deze les gaat hoofdmeester Jochem in gesprek met een medewerker van het bedrijf Oceanco over metaalbewerkende beroepen in de superjachtbouw. 

Welke opleidingen kun je allemaal volgen om in de superjachtbouw te werken? Deze vragen én meer zullen beantwoord worden.