Ben jij op zoek naar een bij jou passende technische mbo-opleiding? Dan is het belangrijk om de verschillende studeeropties te verkennen voordat je een beslissing neemt. Bij technisch onderwijs zijn er namelijk verschillende manieren om een vak te leren. Op mbo-niveau kun je kiezen uit BOL, BBL of BBL+. In deze blog zullen we deze drie variaties beschrijven en de voordelen van het BBL+ principe van Metalent toelichten.

Ten eerste: wat zijn de verschillen tussen BOL, BBL en BBL+? In het kort gezegd…

  • BOL (Beroeps Opleidende Leerweg) Je brengt daarbij het grootste deel van de opleiding door op een ROC (Regionaal Opleidingen Centrum) voor theorieles en loopt af en toe stage, waarvoor je soms een stagevergoeding ontvangt.
  • BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg). Een BBL-opleiding betekent een combinatie van werken en leren, waarbij je in dienst bent van een erkend leerbedrijf. Je werkt 4 dagen per week (en krijgt voor die dagen ook een salaris) en gaat 1 dag per week naar het ROC voor theorieles.
  • Bij BBL+ (Beroepsbegeleidende Leerweg Plus) worden leren, werken en persoonlijke ontwikkeling naadloos geïntegreerd. Je werkt 3 dagen, gaat 1 dag naar het ROC voor theorieles en krijgt 1 dag praktijkles in een praktijktrainingscentrum of bedrijfsschool. En da’s écht een plus om een technisch vak te leren! Via Metalent ontvang je ook nog eens een fulltime salaris gedurende je gehele opleiding.  
Uitleg verschillen tussen BOL, BBL en BBL+

Onze leerlingen én onze leerbedrijven geven meestal de voorkeur aan BBL+. Wat daarvan de voordelen zijn lees je hier.