Ben jij op zoek naar een passende mbo-opleiding? Werk jij graag met je handen en (computergestuurde) machines en zie je graag het resultaat van wat je doet? Lijkt het jou leuk om zelfstandig allerlei producten te maken volgens nauwkeurige opdrachten? Dan past techniek vast ook bij jou.
Vraag naar vakkrachten wordt steeds groter
De technische branche is volop aan het ontwikkelen en heeft grote behoefte aan toekomstige vakkrachten. Wil jij een mooi beroep leren waar je je expertise steeds verder kunt uitbreiden? Zoek je afwisseling en zie je werkend leren en een praktijkgerichte training wel zitten? Dan is de BBL+ opleidingsvariant jouw volgende stap!
Welke opleiding past bij jou?
Het is belangrijk om te onderzoeken welke opleiding het beste aansluit bij jouw interesses en toekomstplannen. Bekijk de lesinhoud, beroepsmogelijkheden en doorstroommogelijkheden naar vervolgopleidingen. Het kan zeker nuttig zijn om open dagen of informatiebijeenkomsten van scholen te bezoeken om een beter beeld te krijgen van de opleidingen.
Daarnaast kun je praten met mensen die al werkzaam zijn in de technische sector of met studieadviseurs op scholen om meer inzicht te krijgen in de carrièremogelijkheden en welke opleiding het beste bij jou past. De Metalent-consulenten hebben enorm veel ervaring om – samen met jou – te bepalen wat een passende opleiding voor jou is. Onze opleidingen zijn onder te verdelen in vier beroepsrichtingen: Metaaltechniek, Precisietechniek, Mechatronica en Service & Onderhoud. Daarover vertellen we later meer.
Is techniek niet moeilijk dan?
De moeilijkheidsgraad van een mbo-opleiding in de techniek kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals je eigen vaardigheden, inzet en interessegebied. Over het algemeen kunnen technische opleidingen op mbo-niveau uitdagend zijn, maar ze zijn ook praktisch en gericht op het ontwikkelen van concrete vaardigheden.
Technische vakken vereisen vaak een combinatie van theoretische kennis en praktische toepassing. Je leert bijvoorbeeld over technische concepten, principes en procedures, maar je zult ook praktische vaardigheden moeten ontwikkelen, zoals het werken met gereedschappen, het uitvoeren van metingen, het oplossen van technische problemen, enzovoort.
De moeilijkheidsgraad kan ook variëren tussen verschillende vakken en specialisaties binnen de technische sector. Sommige mensen vinden bepaalde vakken of onderwerpen gemakkelijker dan andere, afhankelijk van hun individuele interesses en vaardigheden.
Interesse en motivatie helpt
Wat belangrijk is, is dat je bereid bent om tijd en inspanning te investeren in je opleiding. Als je echt geïnteresseerd bent in techniek en gemotiveerd bent om te leren en te groeien, kun je de uitdagingen van een mbo-techniekopleiding zeker aangaan. Het kan helpen om actief deel te nemen aan de lessen, vragen te stellen, praktische ervaring op te doen en eventuele studieondersteuning te benutten die beschikbaar is.
Onthoud ook dat leren een proces is, en het is normaal om soms moeilijkheden te ervaren. Met doorzettingsvermogen, inzet en de juiste ondersteuning kun je echter heel succesvol zijn in een mbo-opleiding in de techniek.
Metalent-opleidingen
Zoals gezegd zijn onze opleidingen onder te verdelen in grofweg vier beroepsrichtingen: Metaaltechniek (waaronder: Constructie-, Plaatwerk- en Lastechniek), Precisietechniek (ook wel: verspanen), Mechatronica en Service & Onderhoud (S&O). Vanaf september kun je ook kiezen voor de nieuwe specialistische Vakopleiding Cascobouw Superjachten.
Meer weten over onze opleidingen?