Binnen de Metalent-opleidingen kennen we vier beroepsrichtingen: Metaaltechniek (waaronder: Constructie-, Plaatwerk- en Lastechniek), Precisietechniek (ook wel: verspanen), Mechatronica en Service & Onderhoud (S&O). Vanaf september kun je ook kiezen voor de nieuwe specialistische Vakopleiding Superjacht Cascobouw.
Graag leggen wij je uit wat de beroepsrichtingen inhouden, we beginnen met de richting precisietechniek.
Wat is dat, precisietechniek?
Laten we beginnen met vertellen wat precisietechniek precies inhoudt. Precisietechniek (ook wel: verspanen) is de verzamelnaam voor het wegnemen van delen van (meestal) metaal, net zolang totdat het materiaal de gewenste vorm heeft. Dit kan door middel van onder andere zagen, draaien, frezen, boren, slijpen en polijsten. Een conventioneel verspaner bewerkt handmatig materialen door middel van een draai- of freesbank. Als CNC-verspaner pas je verschillende verspanende bewerkingen toe met computergestuurde machines.
Waar werk je dan?
Als verspaner werk je bij bedrijven die zich bezighouden met fijnmechanische techniek, zoals machinefabrieken, een onderhoudswerkplaats binnen metaal- en elektrotechnische bedrijven of de maritieme, vliegtuig- of auto-industrie. Ook zijn er banen voor jou bij bedrijven binnen de maritieme sector en de vliegtuig-, auto- en computerindustrie. Je kunt dus alle kanten op en bij kleine en grote bedrijven werken.
Kun je in dit beroep doorgroeien?
Zeker weten! Wij hebben mbo-opleidingen op niveau 2, 3 én 4. Dus er valt altijd bij te leren, als je dat wilt.
Mbo 2: Verspaner (draaien/frezen)
Mbo-3: Allround verspaner
Mbo-4: verspaningstechnoloog
Je kunt starten op mbo-2 niveau met de opleiding verspaner (draaien/frezen), je bewerkt als conventioneel verspaner materialen met name handmatig aan de hand van een conventionele draai- of freesbank.
De stap erna, op niveau 3 als allround verspaner, ben je een ware vakman als het gaat om machinaal verspanen. Bij CNC-verspanen werk je met computergestuurde machines. Jij bent degene die programma’s voor CNC-draai-/freesbanken en bewerkingscentra schrijft en installeert. Daarnaast voer je de verspanende bewerkingen uit én controleer je je eigen werk. Soms heb je ook een leidinggevende functie.
Tenslotte werkt een verspaningstechnoloog (niveau 4) op een afdeling machinaal verspanen in de productie. Je bent dan een vakspecialist. En je bent breed inzetbaar en denkt mee over onder andere de maakbaarheid van producten. Je werkt samen met draaiers, frezers, werkvoorbereiders, productiemanagers, ontwerpers en leidinggevenden. Het schrijven van CNC-programma’s voor 24/7 productie behoort eveneens tot je taken. Daarnaast bewaak je het bewerkingsproces en onderzoek je problemen die je tegenkomt tijdens het bewerkingsproces. Je neemt dan zelfstandig maatregelen om deze te verbeteren.
Lijkt dit jou wat?
Kom eens een kijkje nemen in ons praktijktrainingscentrum in Schiedam, waar we diverse machines voor verspanen hebben staan. Dan laten we je ook zien wat we hierboven beschrijven. En uiteraard vertellen we je ook meer over de opleidingen, wat bbl+ inhoudt en bij welk soort leerbedrijven wij je kunnen plaatsen.
Neem contact op om een afspraak in te plannen!
#BBL #mbo #verspanen #precisietechniek #techniek #metaaltechniek #techniekopleiding