jouw talent

vragen en antwoorden

wat zijn de meest gestelde vragen?

Een BBL+ opleiding via Metalent kost jou helemaal niets! En nog beter: je krijgt zelfs vanaf dag één een mooi fulltime salaris van ons, plus reiskostenvergoeding. Dus ook op de dagen dat je les krijgt!

En wat denk je van schoolmaterialen, gereedschappen en persoonlijke beveiligingsmiddelen zoals een overall, veiligheidsbril en -schoenen? Ook die verstrekken wij kosteloos.

Uiteraard staat daar wel wat tegenover: dat jij je inzet toont om je opleiding goed af te ronden! 

Jazeker! Gedurende het hele jaar kun je je bij ons aanmelden. Tijdens een eerste gesprek maak je kennis met een van onze consulenten die je alles vertelt over onze opleidingen, de mogelijke leerbedrijven en wat BBL+ allemaal inhoudt. 

Wat neem je mee als je bij ons start? De toelatingseisen zijn als volgt:

  • Je bent in elk geval 16 jaar of ouder.
  • Je hebt een van de volgende vmbo-diploma’s: BB (basisberoepsgerichte leerweg), KB (kaderberoepsgerichte leerweg), GL (gemengde leerweg), TL (theoretische leerweg; mavo)
  • óf je hebt een diploma mbo-1
  • óf een overgangsbewijs van havo 3 naar 4.
  • óf je volgt nu een BOL-opleiding en je wilt toch liever overstappen naar BBL.

Uiteraard heb je ‘iets’ met techniek, de voorkeur voor leren-door-doen en de ambitie en inzet om je talent optimaal te ontwikkelen. Wij helpen je daar graag bij!

Metalent heeft een netwerk van meer dan 100 erkende leerbedrijven. Er is dus altijd een geschikt bedrijf in jouw regio waar we je kunnen voorstellen. Kijk eens hier bij welke mooie bedrijven onze huidige studenten werken. 

Dat is helemaal afhankelijk van wat bij jouw persoonlijkheid en voorkeuren past. Je consulent helpt je daar uiteraard bij. Door je de verschillen tussen de opleidingen en beroepen uit te leggen. Ook doe je tevoren een online AMN Talentscan, die jouw talenten en mogelijkheden laat zien. 

Natuurlijk! Ook als je nog niets met techniek hebt (gedaan), het is interessant om je erin te verdiepen. En het is voor iedereen: voor jongens en meiden, voor extraverten en introverten, voor lang, kort, dik, dun… ja voor iedereen! Er zijn namelijk zoveel verschillende banen als mensen en kijk eens goed om je heen: overal zit toch techniek in? 

Uiteraard zijn onze opleidingen landelijk erkend. Met een eindopdracht en theorie-examens en al, en als je het goed afrond, dat felbegeerde diploma! 

Meer dan! Heb je een goede opleiding in de techniek, dan heb je banen voor het uitkiezen. Je kunt je ook blijven ontwikkelen, op je eigen vakgebied of naar een ander vakgebied om nóg breder inzetbaar te zijn. Je hebt een mooie toekomst in eigen hand!

Bij BOL (beroepsopleidende leerweg) breng je het grootste deel van de opleiding op school door en volg je een korte stage om praktijkervaring op te doen.

Bij BBL (beroepsbegeleidende leerweg) werk je 4 dagen  bij een leerbedrijf en ga je 1 dag naar school voor theorieles. 

BBL+ heeft als extra voordeel dat je 1 dag praktijktraining krijgt op een bedrijfsvakschool, naast 3 dagen bij het leerbedrijf en 1 dag theorieles op school. 

Als je wilt, zeker! Volg je een opleiding op mbo niveau 2, dan kun je daarna in hetzelfde vakgebied doorstromen op niveau 3 (of van 3 naar 4; of van 4 naar het hbo). Maar je kunt ook je kennis en kunde verbreden naar een ander vakgebied. Zodat je nóg breder inzetbaar bent.  

Bedrijven hebben grote behoefte aan nieuwe medewerkers, dus daar hebben ze veel voor over. Jij bent tijdens je opleiding al deels inzetbaar voor het bedrijf, en je vergroot je technische kennis tegelijkertijd. Mooi toch dat bedrijven je daarvoor belonen!  

Op een ROC normaal wel, maar bij ons kun je het hele jaar starten. Ook voor een groot deel van de theorielessen ben je niet aan het ‘normale’ schooljaar gebonden. Je kunt dus op elk gewenst moment in het jaar met je opleiding starten. Dus heb je nog geen opleiding naar je zin gevonden? Of valt je huidige opleiding tegen en wil je van opleiding switchen? Of wil je van BOL overstappen naar BBL+? Het kan via Metalent!

Op een bedrijfsvakschool (ook wel: praktijkopleidingscentrum) leer je in de praktijk werken met apparatuur die je ook bij een bedrijf moet kunnen gebruiken en bedienen. Dat leer je nu eenmaal niet vanuit een boek! 

De meeste studenten zijn gedurende de opleiding in dienst van Metalent. Soms geeft een leerbedrijf er de voorkeur aan om de student direct zelf in dienst te nemen. 

Had je al meegekregen dat je voor 5 dagen salaris en reiskostenvergoeding ontvangt? Dus ook op de dagen dat je naar school gaat? Mooi toch! 

Het kan gebeuren dat het niet helemaal lekker loopt bij een leerbedrijf. Dat het daar minder gaat en dat ze besluiten geen bbl’ers of stagiaires meer te begeleiden. Of dat het toch niet klikt tussen een student en het leerbedrijf. Metalent stelt je dan voor bij een ander leerbedrijf, zodat jij gewoon je opleiding kunt afmaken.

Uit arbeidsmarktprognoses tot 2024 blijkt dat de vraag naar afgestudeerde mbo’ers in branches zoals de bouw, techniek en de zorg groter wordt. Rond jij je BBL+ opleiding via Metalent af, dan ben je verzekerd van een goede baan en salaris!

Ben jij een (oud-)leerling van Metalent en stel je een nieuwe leerling aan ons voor, dan kom jij in aanmerking van een aanbrengpremie van €300. Deze voorwaarden zijn van toepassing:

  • De nieuwe leerling is nog niet bij Metalent ingeschreven.
  • De nieuwe leerling doorloopt positief de intakeprocedure en het assessment. 
  • Bij start van de leerarbeidsovereenkomst van de nieuwe leerling ontvangt de aanbrenger €150 netto.
  • Na voltooien van het eerste schooljaar door de nieuwe leerling ontvangt de aanbrenger nogmaals €150 netto.

Metalent werkt intensief samen met mbo-scholen, leerbedrijven en bedrijfsvakscholen / praktijkopleidingscentra in Zuid-Holland.

Volg je via Metalent een BBL+ opleiding, dan krijg je theorieles bij een van de volgende erkende opleidingsinstanties: het Da Vinci College (Dordrecht),  Craft Education (Schiedam) Techniek College Rotterdam (Rotterdam), Mbo Rijnland (Leiden/Gouda) of ROC Mondriaan (Den Haag).

Daarnaast krijg je praktijktraining op ons eigen praktijktrainingscentrum MTE+ (Schiedam) of die van de Duurzaamheidsfabriek (Dordrecht) óf op de bedrijfsvakscholen van Hollandia (Krimpen a/d IJssel) of KPC Kooiman (Zwijndrecht).

En ben je benieuwd naar de bedrijven waar Metalent-BBL’ers op dit moment een leerwerkplek hebben? Kijk dan hier

Stap 1: Meld je aan via de aanmeldknop of via deze link, vul je gegevens in en je wordt binnen 3 werkdagen gebeld om een afspraak in te plannen. Bij dit gesprek is (zijn) ook je ouder(s) of verzorger(s) van harte welkom. Zij hebben vást weer andere vragen dan jij en kunnen je zo helpen bij jouw keuze. 

Stap 2: Kom kennismaken met een consulent van Metalent en hoor alles over de opleidingen, de overeenkomsten en verschillen tussen de bedrijven én jouw toekomstmogelijkheden!

Stap 3: Bepaal welk bedrijf jou past. Uiteraard ga je een kijkje nemen op de scheepswerf of -werven om kennis te maken en sfeer te proeven! 

Stap 4: Start met je opleiding en werk direct mee! Je krijgt vanaf dag één een mooi fulltime salaris (dus ook voor de dagen dat je les krijgt!) en een volledig betaalde opleiding (plus leer- en veiligheidsmiddelen). En na afloop ontvang je een erkend mbo-diploma èn ben je gegarandeerd van een baan!

staat JOUW VRAAG er NIET tussen?

Stel ‘m ons dan. Gewoon doen! Bel, mail, stuur een WhatsApp of vul het formuliertje in via onze contactgegevens onderaan de website. Tijdens kantooruren (ma-vr 08:00 – 17:00 uur) is er altijd wel een Metalenter beschikbaar om jouw vraag (of vragen) te beantwoorden. Daar zijn we voor!