"metalent on tour"

bedrijfsbezoeken VOOR JONGEREN in het kader van LOB

Hoe mooi is het als jongeren meerdere bedrijven kunnen bezoeken vóórdat ze een mbo-opleiding kiezen?

Om sfeer te proeven en tijdens een rondleiding te horen welke beroepen allemaal nodig zijn om specifieke producten te maken. En welke opleiding je daarvoor moet volgen… Dit is nu mogelijk!! 

Samen met gerenommeerde technische bedrijven in de regio organiseren wij in november 2022 unieke bedrijfsbezoeken voor derde- en vierdejaars leerlingen van vmbo-scholen. Deze bedrijven openen hun deuren om te laten zien hoe mooi (en leuk!) werken in de techniek is. Want hoe eerder jongeren een idee hebben van wat er allemaal voor hen mogelijk is qua opleiding, functies en bedrijven, hoe gerichter ze hun vervolgopleiding kunnen kiezen. En hoe hoger het slagingspercentage aan het einde van die vervolgopleiding. 

Kosteloos in het kader van Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB)
Er zijn voor uw school of voor uw leerlingen geen kosten aan verbonden. Deze dagen worden georganiseerd en gefinancierd door Metalent en de deelnemende bedrijven. En ze passen uitstekend onder het kopje Loopbaanoriëntatie en –begeleiding (LOB), de begeleiding en activiteiten waarmee uw school jongeren ondersteunt bij maken van loopbaankeuzes.

technische opleidingen en Beroepsrichtingen

Onze opleidingen zijn onder te verdelen in grofweg vier beroepsrichtingen: Metaaltechniek (waaronder: Constructie-, Plaatwerk- en Lastechniek),  Precisietechniek (ook wel: verspanen), Mechatronica en Service & Onderhoud (S&O). Tijdens de excursies bezoeken we bedrijven uit verschillende richtingen, om jongeren de verschillen (en overeenkomsten) duidelijk te maken. 

Omdat wij een aantal wereldwijd bekende superjachtbouwers onder onze leerbedrijven hebben, met een voor jongeren zeer tot de verbeelding sprekende product, nemen wij  de nieuwe beroepsrichting Superjachtbouw (vanaf september 2023) ook apart op in de bedrijfsbezoeken.

voor wie zijn deze bedrijfsbezoeken?

De bedrijfsbezoeken zijn bedoeld voor jongeren in het 3e of 4e jaar vmbo die hierna een mbo-opleiding willen gaan volgen, maar nog niet precies welke. Of misschien wel een opleiding in de techniek weten die ze aanspreekt, maar nog geen idee hebben bij welk bedrijf ze een bbl-opleiding willen gaan volgen. In elk geval spreekt techniek en/of werkend leren ze aan en op dit moment hebben ze een van de volgende profielenP I E (Produceren Installeren Energie), D & P (Dienstverlening & Producten), M & T (Mobiliteit & Transport), T L (Theoretische Leerweg; mavo), S & J (Scheeps & Jachtbouw) 

hoe ziet het programma eruit?

Per dag zijn twee interessante regionale technische bedrijven bezocht: in de ochtend bij het ene bedrijf, in de middag bij het andere.  Voor vervoer (per bus) en een lunch (bij een van onze bedrijfsvakscholen of bij een van de deelnemende bedrijven) is gezorgd.

Opstaplocaties en -tijdstippen zijn vastgesteld naar aanleiding van de aanmeldingen per school. Hoe meer leerlingen u enthousiast maakt, hoe groter de kans dat de tour bij úw school start. En misschien wilt u zelf ook mee? Geef dit dan aan! 

komt er een nieuwe metalent on tour?

In november bezochten we bedrijven in de regio’s Drechtsteden en Rijnmond, waarin al onze beroepsrichtingen aan bod kwamen. De reacties van zowel meewerkende bedrijven als scholen zijn zeker enthousiast en positief te noemen. Binnenkort evalueren wij onze huidige tour en bekijken we  wanneer nieuwe Tours georganiseerd zullen worden. 

Interesse voor een nieuw te organiseren Metalent on Tour en nog niet aangemeld? Laat het ons weten!

informeren leerlingen

Tot slot: wilt u uw leerlingen alvast informeren over zijn of haar mogelijkheden in de techniek? Laat ze eens een kijkje nemen op: www.metalent.nl/jouw_talent